El coaching és un art que no s’acaba mai d’aprendre. A mesura que el coach evoluciona, evoluciona el seu coaching. Així que no pretenguis aprendre coaching només fent un curs. Potser quan hagem fet 1.000 sessions pràctiques amb cliets podrem dir que sabem una miqueta de coaching. Fins aleshores, som tots aprenents.

 

I si vull aprendre coaching en un tres i no res?

Impossible (com acabo d’explicar més amunt). Però si segueixes llegint fins al final t’emportaràs una eina valuosa que podràs utilitzar en la teva comunicació i que, a la vista dels demés, et farà “semblar” que ets un coach. Sí, en un tres i no res pots “semblar “que sàpiguis de coaching. Com?

Aprenent a fer 5 preguntes.

Si utilitzes aquestes 5 preguntes en les teves converses, apareixeràs als ulls de l’altre persona com algú que sap escoltar. L’altre persona pensarà “bona pregunta!”….i quedaràs la mar de bé.

escolta atentament1

Abans de desvetllar la primera pregunta, has de tenir clar que la teva actitud (abans de fer les preguntes) ha de ser de curiositat absoluta. És a dir: no pretenguis saber les respostes. Pregunta des de la inocència, des del “no saber”. Sigues curiós per la vida de l’altre persona. I per ser curiós, has de saber escoltar. No hi ha cap bona pregunta que no arranqui d’una escolta profunda. Si escoltes superficialment, la pregunta “no aterrisarà” o “calarà” fons. Simplement serà una pregunta intelectual. No serà una pregunta que mobilitzi una resposta profunda en l’altre persona. Però aquí no ens detindrem a parlar de com ser curiós ni com saber escoltar. Aquest post tracta d’ajudar-te a “semblar” que ets un coach en un tres i no res, ok?

Preparat per la primera pregunta?

I quin tipus de X és aquest X?

És una pregunta que pots fer en la majoria de les teves converses, i que mostra a l’altre persona que tens interès pel què dius. Per exemple: “avui no he anat a treballar; em feia mal de panxa…blablabla…”.  La pregunta seria: “I quin tipus de mal de panxa és aquest mal de panxa?”. O “I quin tipus de treball és el treball que fas”? O “I quin tipus de transport utilitzes per anar a treballar”?  No sempre és adequat preguntar aquesta pregunta, però en molts casos sí. Prova-ho.

La segona pregunta és:

I hi ha alguna cosa més sobre X?

Fixa’t que sencilla. Només preguntes “si hi ha alguna cosa més” sobre allò que t’està explicant. Com et sentiries si m’estàs explicant per exemple que “avui has tingut un dia difícil a la feina perquè el teu company s’ha posat borde…blablabla…” i et preguntés: “I hi ha alguna cosa més sobre el teu dia difícil”? O “i hi ha alguna cosa més sobre el teu company que s’ha posat borde”?

No et sentiries jutjat, oi? Simplement t’estic preguntant…no estic donan-te cap consell, ni opinant, ni criticant…estic mostrant interès pel que em dius.

 

Vols saber les altres 3 preguntes?